Abandonul dramatic al batranilor la casele lor

No Comments

Vecina mea avea peste 80 de ani si era dependenta de pastile. Mi-o amintesc slaba, cocosata, firava si ametind destul de des prin curte. O iubeam si imi era frica sa nu cada si sa se loveasca mortal cu capul de pietrele caldaramului sau alte corpuri dure. Uneori picioarele ei obosite refuzau sa urce scarile din lemn sau din piatra pe care le facuse pentru decor rustic la tinerete. Omul nu se gandeste, cand isi cumpara un apartament la etajul al patrulea intr-un bloc de cinci etaje fara lift ca la 80 de ani ii va veni teribil de greu sa urce si sa coboare atatea scari. Si casele si vilele si le construiesc de parca ar fi vesnic tineri. O ajutam sa urce scarile si ii mai duceam si lemne sau apa in casa, dar m-am gandit cat de rau este cand nu o auzim strigandu-ne…

Fiica ei venea saptamanal sa ii aduca strictul necesar. Trebuie sa va mai spun ca ii mai duceam din cand in cand o farfurie de mancare calda, dar ea era mandra si nu spunea mereu cu ce lipsuri si probleme se confrunta si fiindca isi iubea copilul foarte mult.
Vecina mea s-a chinuit vreo saptamana pana a murit, iar fata ei nu a putut sa stea langa ea, fiindca avea sotul paralizat. Am facut cu randul noi, vecinii, sa nu o lasam sa zaca sau sa moara singura in casa.

Dar ma gandesc la batranii de 80, 90 de ani condamnati sa stea singuri in casele lor, abandonati de copii, aflati in vreo pustietate si ma gandesc cat de crunt este abandonul lor! Pe nimeni nu intereseaza ca nu au lemne de foc, o paine pe masa, un pahar cu apa la indemana…Consider ca oricat ar fi de departe un copil, are datoria morala sa ii asigure parintelui sau bunicului sau un loc la un camin privat de batrani fiindca toate conditiile de aici cunt superioare raportate la preturi camine de batrani.

La camin, un batran va fi mult mai ingrijit decat acasa fiindca o echipa de specialisti se straduieste ca el sa aiba de toate:
-un pat nou si curat echipat corespunzator. Lenjeria este schimbata de cate ori este nevoie, iar in camera se face curatenie regulat. Mai poate batranul sa isi scuture covorul sau sa dea cu aspiratorul, cand ameteste si abia se misca?

-trei mese zilnice cu hrana calda si sanatoasa si doua gustari. Acasa poate nu avea o paine proaspata pe masa, cat despre mancare calda, nici nu poate fi vorba! Aici le primeste pe toate regulat si igienic.
-ingrijire medicala si asistenta. Personalul medical il monitorizeaza sa isi ia medicamentele la timp si ii acorda ingrijiri de cate ori este nevoie.
-gimnastica medicala si tratamente pentru cei suferinzi, socializare si divertisment pentru cei care sunt in forma.

Batranii sanatosi au acces la piscina, pot face plimbari prin parc vara si se pot juca diferite jocuri de socializare in sali special amenajate. In schimbul a 2500 de lei sau 3500 de lei le asiguram conditii decente si ingrijire completa batranilor nostri.

Categories: articole

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *