Un studiu Gartner arată că 81% dintre CIOs se asteapta la o crestere a echipei IT in 2023

No Comments

CIOs din companiile mari utilizeaza mai multe tactici pentru a-si implementa strategia de talente si a satisface cerintele critice de competente in 2023

Optzeci si unu la suta dintre CIOs (CIO) ai companiilor mari (LE) planifica sa isi mareasca numarul de angajati in domeniul IT in 2023, conform unui sondaj recent realizat de Gartner, Inc. Doar 14% se asteapta ca numarul personalului de IT sa scada, iar 5% se asteapta ca numarul acestuia sa ramana acelasi.

Atragerea si mentinerea talentelor in domeniul tehnologiei raman aspecte critice care ii ingrijoreaza pe directorii IT”, a declarat Jose Ramirez, analist principal la Gartner. “Chiar si cu avansurile in domeniul inteligentei artificiale, Gartner prognozeaza ca impactul global asupra locurilor de munca va fi neutru in urmatorii ani din cauza adoptarii intarziate in mediul de afaceri, a timpilor de implementare si a curbelor de invatare.”

Doar 4% dintre CIOs chestionati au raportat ca angajatii care folosesc inteligenta artificiala sunt o resursa care produce tehnologie in prezent.

Studiul Gartner a fost realizat in perioada octombrie-noiembrie 2022, pe un esantion de 501 respondenti, dintre care 182 erau directori de IT ai companiilor mari din America de Nord, regiunea EMEA si regiunea APAC. Segmentul LE cuprinde intreprinderile cu o cifra de afaceri anuala totala de 1 miliard de dolari SUA sau mai mult.

De ce CIOs planifica sa isi mareasca numarul de angajati in domeniul IT in 2023

“In ultimii doi ani, intreprinderile au demarat diferite initiative digitale, cu accent pe excelenta operationala si experienta clientilor sau a cetatenilor”, a declarat Ramirez. “Cu toate acestea, aceste initiative adesea nu raspund suficient de rapid nevoilor intreprinderii.”

67% dintre CIOs ai companiilor mari intentioneaza sa isi mareasca numarul de angajati din domeniul IT in 2023 cu cel putin 10% pentru a sprijini initiativele digitale ale intreprinderii.

In timp ce CIOs doresc sa-si extinda echipele de IT, multi se confrunta cu obstacole in recrutare din cauza conditiilor economice. Din cauza volatilitatii economice predominante, 41% dintre CIOs ai companiilor mari raporteaza o incetinire a angajarilor in rolurile din domeniul IT, 35% raporteaza o scadere a bugetului total pentru IT si 29% raporteaza o blocare a angajarilor in domeniul IT (vezi Figura 1).

Figura 1. CIOs iau masuri proactive pentru a combate volatilitatea economica

Sursa: Gartner (Iunie 2023)

“CIOs iau masuri proactive pentru a combate volatilitatea economica prin relaxarea cerintelor geografice si de rol pentru a extinde baza de talente in domeniul IT”, a declarat Ramirez. “Unele organizatii au obtinut succes prin angajarea de tehnologisti la inceput de cariera si oferirea de oportunitati de perfectionare pentru a acoperi nevoile critice de tehnologie.”

Sondajul a aratat, de asemenea, ca majoritatea muncii tehnice in intreprinderi este realizata de angajati cu norma intreaga (FTE). Angajatii cu norma intreaga din domeniul IT efectueaza 56% din munca, in timp ce avansurile tehnologice, cum ar fi automatizarea si munca cu ajutorul inteligentei artificiale, reprezinta putin peste 9% din activitatea actuala.

“Aceasta dependenta de angajatii cu norma intreaga pentru a satisface cerintele transformarii digitale explica de ce CIOs din companiile mari planifica sa-si mareasca numarul de angajati in domeniul IT in 2023”, a afirmat Ramirez.

Cum planifica CIOs sa dezvolte competentele echipei de IT

Odata cu cererea tot mai mare de talente in domeniul IT, cele mai importante calitati cautate de CIOs din companiile mari in timpul procesului de recrutare sunt abilitatile tehnice necesare, abilitatile soft (de exemplu, comunicare, gestionarea relatiilor) si potrivirea culturala. CIOs din companiile mari mentioneaza securitatea cibernetica, platformele cloud si experienta clientilor/ a utilizatorilor ca cele trei abilitati tehnice critice in 2023.

Circa jumatate dintre CIOs din companiile mari planifica sa investeasca in programe de formare pentru a dezvolta si reorienta personalul din domeniul IT, asigurandu-se ca echipele au roluri, abilitati si capacitati relevante pentru a atinge obiectivele intreprinderii. Patruzeci si sase la suta dintre CIOs planifica, de asemenea, sa infiinteze echipe de fuziune, iar acelasi procent planifica automatizarea fluxului de lucru pentru a elibera timpul din domeniul IT.

“Recrutarea expertizei potrivite in domeniul IT necesita timp si planificare, in special pentru abilitati in arhitectura, securitate cibernetica, calcul in cloud si dezvoltare de software agila”, a afirmat Ramirez. “Asigurati-va ca departamentul IT are roluri, abilitati si capacitati relevante pentru a atinge obiectivele intreprinderii. Acest lucru poate implica adoptarea unui model de forta de munca mixta, care imbina rolurile din domeniul IT si din business.”

Clientii Gartner pot citi mai multe in “2023 IT Talent Outlook for Large Enterprises.”

Aflati despre prioritatile de top ale directorilor de IT si ale executivilor din domeniul tehnologiei in 2023 CIO Agenda.

Categories: comunicat de presa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *