Superbet Chess Classic România: Vachier-Lagrave învinge campionul mondial și preia conducerea clasamentului

No Comments

București, 11 mai 2025 Runda a patra a Superbet Chess Classic România 2025 s-a desfășurat sâmbătă, 10 mai, într-o sală plină de spectatori, iar partidele au fost pe măsura așteptărilor. Ziua a debutat cu un moment special: prima mutare simbolică a fost realizată de Garry Kasparov, fondatorul Grand Chess Tour și una dintre cele mai influente figuri din istoria șahului, alături de Anamaria Diaconescu, reprezentând One United Properties, și Andreea Paul, președinta INACO – Inițiativa pentru Competitivitate. Prezența celor trei invitați a subliniat legătura tot mai puternică dintre șah, educație și leadership, dar și susținerea pentru valorile de rigoare, claritate și performanță pe care competiția le promovează.

Pe tabla de joc, Maxime Vachier-Lagrave a reușit a doua sa victorie consecutivă, învingându-l spectaculos pe campionul mondial Gukesh, și urcă astfel pe primul loc în clasament. Levon Aronian și-a revenit în forță după înfrângerea din runda precedentă, câștigând împotriva lui Jan-Krzysztof Duda. Celelalte trei partide – Firouzja vs. So, Caruana vs. Abdusattorov și Deac vs. Praggnanandhaa – s-au încheiat remiză, toate extrem de echilibrate și de mare acuratețe tehnică, demonstrând nivelul ridicat și constanța jucătorilor de top prezenți la București.

Cronica rundei a IV-a

Caruana, Fabiano – Abdusattorov Nodirbek ½ – ½

Partida Caruana – Abdusattorov a fost o variantă a deschiderii Catalane în care s-a intrat prin intervertire de mutări, albul alegând ordine de 1.Cf3 și 2.c4. După o serie de mutări normale în deschidere, albul ajunge într-o poziție ușor favorabilă, iar negru reușește să forțeze o repetare a poziției, partida încheindu-se remiză.

Deac, Bogdan-Daniel – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ – ½

O partidă extrem de corectă din punct de vedere tehnic, la finalul căreia ambii jucători au avut procentaj de acuratețe de 99%, a avut un rezultat oarecum așteptat dată fiind calitatea înaltă jocului a ambelor părți. Marele maestru indian a ales varianta Ragozin împotriva Gambitului Damei, iar poziția s-a simplificat rapid din cauza multor schimburi de figuri pe coloanele centrale.

Vachier-Lagrave, Maxime – Gukesh, Dommaraju 1-0

După un început nefericit, marele maestru francez Vachier-Lagrave a revenit puternic, reușind a doua victorie! Cu același motiv ca în partida Praggnanandhaa – Abdusattorov, pionul de pe h6 oferă și de această dată un atac extrem de puternic pentru alb, care s-a agățat pe tot parcursul partidei de regele slăbit al negrului pentru a crea idei tactice. În 30 de mutări, MVL dă lovitura decisivă împotriva campionului mondial en-titre.

Duda, Jan-Krzysztof – Aronian, Levon 0-1

Venit după o înfrângere în fața marelui maestru Bogdan Deac, Aronian Levon a fost cu siguranță și el însetat de victorie. Partida a fost o variantă a deschiderii scoțiene în care albul părea că are un ușor avantaj datorat structurii mai bune a pionilor. Cu toate acestea, câteva manevre de cal neinspirate din partea marelui maestru polonez i-au pasivizat piesele și poziția și au permis negrului avansarea rapidă a pionilor, ceea ce i-a adus și victoria câteva mutări mai târziu.

Firouzja, Alireza – So, Wesley ½ – ½

Marele maestru Firouzja a prezentat o variantă extrem de agresivă împotriva Apărării Berlineze și a obținut o poziție superioară cu un atac puternic pe flancul regelui. Păstrând motivul pionului de pe h6 și cu o poziția foarte activă a figurilor, albul alege totuși să schimbe damele puțin prematur, după care urmează o eroare tactică decisivă în urma căreia pierde o calitate și este obligat repete poziția prin șah etern.

Clasamentul:

    1.  Vachier-Lagrave Maxime

    1. Caruana Fabiano
      3. Praggnanandhaa Rameshbabu
      4-7. So Wesley
      4-7. Deac Bogdan-Daniel

4-7. Aronian Levon
4-7. Firouzja Alireza
8-10. Abdusattorov Nodirbek
8-10. Gukesh Dommaraju
8-10. Duda Jan-Krzysztof

Programul rundei a V-a:

Aronian, Levon – Firouzja, Alireza

Praggnanandhaa, Rameshbabu – Vachier-Lagrave, Maxime

Gukesh, Dommaraju – Duda, Jan-Krzysztof

Abdusattorov, Nodirbek – Deac, Bogdan-Daniel

So, Wesley – Caruana, Fabiano

Duminică, 11 mai, runda a cincea a Superbet Chess Classic România 2025 va fi deschisă printr-un moment simbolic, marcat de prezența unor invitați speciali din lumea șahului, sportului și mediului de afaceri. Prima mutare va fi realizată de Zurab Azmaiparashvili, președintele Uniunii Europene de Șah (ECU), o figură marcantă a șahului internațional, alături de fostul internațional român Ilie Dumitrescu, una dintre legendele Generației de Aur a fotbalului românesc, și Cristian Ionescu, reprezentant al Eazy Asigurări, partener al evenimentului.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar biletele sunt disponibile pentru achiziționare. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 14 ani (pe bază de înregistrare aici). Vârsta minimă pentru participare este de 5 ani, cu mențiunea că trebuie menținută liniștea deplină în sala de concurs.

Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate Clinicii Internaționale de Baschet Adaptat și Turneului Internațional de Baschet în Scaun Rulant „Maria”, reafirmând angajamentul Fundației Superbet față de accesibilitate și incluziune în sport. Prin această direcționare a fondurilor, organizatorii își propun să ofere sportivilor, antrenorilor și arbitrilor nu doar vizibilitate, ci și resursele necesare pentru a se antrena și concura în condiții de performanță.

Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.superbetfoundation.com, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.

Anul acesta, circuitul Grand Chess Tour oferă jucătorilor șansa de a concura pentru premii totale în valoare de 1,6 milioane de dolari. Turneele clasice beneficiază de un fond dedicat de 350.000 de dolari, iar probele rapide și blitz vor premia câștigătorii cu câte 175.000 de dolari fiecare. Finalul circuitului va fi marcat de o etapă eliminatorie inedită, în care primii patru jucatori ai clasamentului general vor disputa partide decisive pentru un premiu suplimentar de 350.000 de dolari.

Susținerea financiară a evenimentului este asigurată în acest an de Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, organizații non-profit renumite pentru implicarea în promovarea șahului ca instrument educațional și social. Competiția locală Superbet Chess Classic România este realizată în parteneriat cu Federația Română de Șah, subliniind astfel importanța șahului pentru comunitatea din România.

Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 3

Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy

Despre Grand Chess Tour (GCT)

GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.

Despre Fundația Superbet

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București.Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.

Despre Federația Română de Șah (FRSAH)

Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.

Despre Saint Louis Chess Club

Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.

Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.

Categories: Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *