Grand Chess Tour 2025 continuă la București: Deac strălucește în runda a doua la Superbet Chess Classic. Revanșe și remize de clasă la București

București, 9 mai 2025 – După o primă rundă spectaculoasă, care a ridicat așteptările pentru întregul turneu, Superbet Chess Classic România 2025 a continuat joi, 8 mai, cu cea de-a doua zi de competiție și noi confruntări de top între elitele șahului mondial. Ziua a fost deschisă prin mutările simbolice realizate de ambasadorii Superbet, Bogdan Stelea și Cătălin Moroșanu, alături de Ioan Masca, CEO PartnerVet, partener al evenimentului – un moment salutat cu aplauze de publicul prezent.
De asemenea, peste 50 de copii și tineri pasionați de șah, majoritatea legitimați la cluburi din București și mulți dintre ei medaliați la campionatele naționale, au participat în dimineața zilei de 8 mai a.c., înainte de competiție, la o întâlnire specială cu Michael Khodarkovsky și Vishy Anand. Cei doi mari maeștri ai scenei internaționale de șah au răspuns întrebărilor și curiozităților copiilor într-o sesiune Q&A interactivă, transformată într-o conversație educativă despre carieră, disciplină și gândire strategică. După discuție, tinerii au rămas în sală pentru a urmări, în liniște deplină, confruntările dintre cei zece Mari Maeștri prezenți la Superbet Chess Classic România 2025.

Interesul crescut al publicului prezent în sală confirmă că șahul se bucură de o popularitate în ascensiune, susținută de un nou val de jucători carismatici și de evenimente de anvergură precum Grand Chess Tour.
Cronica rundei a II-a – O zi a revanșelor și o victorie fantastică pentru Bogdan Deac în a doua rundă a Superbet Chess Classic!
Deac, Bogdan-Daniel – Aronian, Levon 1-0
Provenită din Apărarea Nimzovich, partida a fost o demonstrație de forță a sportivului nostru, care a prezentat un joc extrem de bun și direcționat clar către victorie. Damele s-au schimbat rapid, dar figurile ușoare și turnurile au rămas pe tablă și un joc activ pe flancul damei a permis albului crearea unui pion liber și apoi obținerea unui pion în plus care a convertit partida într-o victorie pentru Bogdan și pentru România.
Vachier-Lagrave, Maxime – So, Wesley 1 – 0
Vachier – So a fost revanșa despre care spuneam după prima rundă că o așteptăm din partea jucătorului francez, revanșă care a venit parcă să echilibreze karma în turneu, după ce jucătorul american a câștigat printr-o eroare neforțată în fața lui Bogdan Deac în prima rundă. Într-o spaniolă, varianta Ruy-Lopez, albul se folosește de structura de pioni superioară și pune constant presiune pe negru, care încearcă să mențină poziția echilibrată și să schimbe piesele. La mutarea 16, negru sacrifică un pion pentru a încerca să simplifice poziția și să schimbe piesele, apoi a încercat să îi strice structura albului pe flancul damei, dar nu a fost suficient. După o serie de mutări precise, Vachier convertește avantajul în victorie.
Caruana, Fabiano – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ – ½
Partida dintre Caruana și Praggnanandhaa a fost o variantă la modă a deschiderii engleze în care albul a încercat să obțină inițiativă, dar negrul a dovedit o precizie mare în apărare și a reușit să simplifice poziția. Partida s-a încheiat remiză la mutarea 50.

Abdusattorov, Nodirbek – Gukesh, Dommaraju ½ – ½
Partida Abdusattorov – Gukesh a fost o italiană în care ambii jucători aveau o pregătire solidă, pozițiile fiind extrem de jucate și analizate la toate nivelurile. Ambele părți au jucat planuri interesante și active, iar albul a încercat chiar sacrificarea unui pion central pentru a-și crea un pion liber în final. Cu toate acestea, acuratețea ambilor jucători a fost extrem de ridicată, niciunul nu a pierdut controlul și partida s-a încheiat remiză într-un final de turnuri complet egal și simetric.
Duda, Jan-Krzysztof – Firouzja, Alireza ½ – ½
Duda-Firouzja a fost una dintre partidele spectacol așteptate ale turneului. Doi jucători tineri și cu sete de victorie nu se pot înfrunta decât „cu cuțitele pe masă”. Având albul, jucătorul polonez și-a anunțat intențiile agresive încă de la mutarea 11 când a împins g4!, mutare care a pornit un atac interesant pe flancul regelui. Chiar dacă negrul părea că a obținut o poziția favorabilă după schimbarea nebunului de câmpuri negre, o serie de mutări inspirate din partea albului i-a adus un mic avantaj. Totuși marele maestru francez a dovedit o apărare precisă și nu a lăsat loc de convertire al avantajului, partida încheindu-se remiză la mutarea 55 prin repetare de mutări.
Clasamentul după runda a II-a
-
- Firouzja Alireza
2-9. So Wesley
2-9. Praggnanandhaa Rameshbabu
2-9. Abdusattorov Nodirbek
2-9. Caruana Fabiano
2-9. Duda Jan-Krzysztof
2-9. Vachier-Lagrave Maxime
2-9. Gukesh Dommaraju
2-9. Deac Bogdan
-
- Levon Aronian
Rezultate rundei a II-a
-
- Vachier-Lagrave, Maxime – So, Wesley 1-0
-
- Deac, Bogdan-Daniel – Aronian, Levon 1-0
-
- Caruana, Fabiano – Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ – ½
-
- Duda, Jan-Krzysztof – Firouzja, Alireza ½ – ½
-
- Abdusattorov, Nodirbek – Gukesh, Dommaraju ½ – ½
Programul rundei a III-a
Runda a III-a va începe vineri, 9 mai, la orele 15.00, la Grand Bucharest Hotel, și se va disputa între:
-
- Firouzja, Alireza – Caruana, Fabiano
-
- So, Wesley – Duda, Jan-Krzysztof
-
- Aronian, Levon – Vachier-Lagrave, Maxime
-
- Gukesh, Dommaraju – Deac, Bogdan-Daniel
-
- Praggnanandhaa, Rameshbabu – Abdusattorov, Nodirbek
Vineri, prima mutare simbolică va fi realizată de Ioan Andone, fost internațional și ambasador Superbet. Prezența sa transmite un mesaj puternic despre solidaritatea dintre generații și respectul pentru performanță, indiferent de sport.

Biletele pentru urmărirea competiției, puse în vânzare
Evenimentul este accesibil publicului larg, iar biletele sunt disponibile. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 14 ani (pe bază de înregistrare aici). Vârsta minimă pentru participare este de 5 ani, cu mențiunea că trebuie menținută liniștea în sala de concurs.
Toate fondurile strânse în urma achiziționării biletelor vor fi donate Clinicii Internaționale de Baschet Adaptat și Turneului Internațional de Baschet în Scaun Rulant „Maria”, reafirmând angajamentul Fundației Superbet față de accesibilitate și incluziune în sport. Prin această direcționare a fondurilor, organizatorii își propun să ofere sportivilor, antrenorilor și arbitrilor nu doar vizibilitate, ci și resursele necesare pentru a se antrena și concura în condiții de performanță.
Pentru mai multe detalii și pentru cele mai recente știri despre circuit, puteți vizita www.fundatiasuperbet.ro, www.superchess.ro, www.grandchesstour.org și urmări paginile de social-media ale Fundației Superbet și GCT.
Anul acesta, circuitul Grand Chess Tour oferă jucătorilor șansa de a concura pentru premii totale în valoare de 1,6 milioane de dolari. Turneele clasice beneficiază de un fond dedicat de 350.000 de dolari, iar probele rapide și blitz vor premia câștigătorii cu câte 175.000 de dolari fiecare. Finalul circuitului va fi marcat de o etapă eliminatorie inedită, în care primii patru jucatori ai clasamentului general vor disputa partide decisive pentru un premiu suplimentar de 350.000 de dolari.
Susținerea financiară a evenimentului este asigurată în acest an de Fundația Superbet și Saint Louis Chess Club, organizații non-profit renumite pentru implicarea în promovarea șahului ca instrument educațional și social. Competiția locală Superbet Chess Classic România este realizată în parteneriat cu Federația Română de Șah, subliniind astfel importanța șahului pentru comunitatea din România.
Parteneri media: TVR, GSP.ro, Fanatik.ro, KISS FM, Prima Sport, Prima TV, Digi Sport, Digi 24, Antena 3
Parteneri comunicare: Porter Novelli România, AMICOM Consulting & Strategy
Despre Grand Chess Tour (GCT)
GCT este un circuit de șah internațional, care aliniază cei mai buni jucători ai lumii. Legendarul Garry Kasparov, unul dintre cei mai mari “ambasadori” ai șahului în lume, a inspirat crearea Grand Chess Tour și a contribuit, totodată, la consolidarea parteneriatului dintre organizatori. Pentru mai multe informații, puteți vizita grandchesstour.org.
Despre Fundația Superbet
Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour la București.Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația. Pentru mai multe informații, puteți vizita www.superbetfoundation.com.
Despre Federația Română de Șah (FRSAH)
Înființată în 1925, Federația Română de Șah s-a constituit prin adeziunea a 26 de cercuri de șah din țară. Este una dintre membrele fondatoare a Federației Internaționale de Șah (FIDE). Primul său Comitet Director a fost prezidat de Mihail Sadoveanu din calitatea de președinte. De atunci, diverse personalități marcante ale vieții politice, culturale și sportive românești au îndeplinit funcția de președinte al Federației. Misiunea FRSAH este de a populariza și dezvolta practicarea acestui sport, la nivel național, din punct de vedere sportiv, educațional, cultural și artistic, promovând corectitudinea, toleranța și fair-play-ul.
Despre Saint Louis Chess Club
Este o organizație non-profit a cărei misiune este ca șahul să fie parte integrantă din comunitate. Astfel, clubul oferă spațiu pentru diverse turnee și competiții locale, cât și cursuri de perfecționare a șahului, lecții pentru începători și prelegeri speciale.
Saint Louis Chess Club susține programele de șah care există deja în școlile din zonă, încurajând totodată dezvoltarea de noi programe în școală și după școală. Pentru mai multe informații, puteți vizita saintlouischessclub.org.
Leave a Reply